Sunday, June 13, 2010

Masyarakat Siam cukup marah dgn isu BUMIPUTERA.


Baru-baru ini Sdr. Boonsom Inong, bekas Pegawai Khas kepada Menteri Besar Kedah telah memanggil sidang akhbar di Wat Telok Wanjah berkaitan beberapa orang pelajar kaum Siam tercicir daripada permohonan utk memasuki IPTA walaupun keputusan peperiksaan mereka amat cemerlang.

Tidak lama kemudian pihak Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi telah menjawab permasalahan yang dibangkitkan oleh Sdr. Boonsom Inong melalui ruang Forum Utusan Malaysia. Pihak berkenaan yg disebutkan di atas telah memberi alasan bahawa pelajar Siam tersebut memilih kursus yang dikhaskan kepada kaum Bumiputera. Oleh itu permohonan mereka ditolak berdasarkan Perlembagaan Malaysia perkara 160 (2) kaum Siam Bukan Bumiputera.

Inilah yang menjadi kemarahan masyarakat Siam seluruh Malaysia terhadap kerajaan. Selama ini pemimpin-pemimpin BN melaung-laungkan bahawa kaum minoriti Siam adalah Bumiputera. Pada hakikatnya, kaum Siam adalah Bumiputera atau Pribumi sebab mereka wujud di Malaysia sejak dahulu lagi. Kalau di negeri Kedah, masyarakat Siam wujud sejak zaman pemerintahan Kerajaan Kedah Tua lagi. Kewujudan kaum minoriti Siam ini ada tercatit dalam Hikayat Merong Mahawangsa dan boleh ditafsirkan bahawa Siam wujud sejak zaman pemerintahan kerajaan Kedah Tua lagi. Tetapi apa yang tercatit dalam perlembagaan Malaysia perkara 160 (2) adalah sebaliknya. Ini adalah kerana tindakan para pemimpin mengubal perlembagaan tanpa mengambil kira kaum minoriti seperti kaum Siam.

Semalam, YB Datuk Seri Mohd. Nazri Tan Sri Abd Aziz, Menteri di Jabatan Perdana Menteri sekali lagi melaungkan dalam majlis kerapatan umum bersama masyarakat Siam di Kg. Jubakar, Tumpat, Kelantan mengatakan Kaum Siam adalah Bumiputera. Adakah YB dah rujuk kepada Perlembagaan Malaysia? Kalau YB betul2 ikhlas membantu kaum Siam kenapa YB tak bangkitkan isu ini dalam Persidangan Dewan Rakyat. Biarlah kenyataan tersebut ditulis secara hitam putih bagi memudahkan kaum Siam merujuk apabila berlaku permasalahan berkaitan isu ini terutamanya peluang kepada pelajar Siam melanjutkan pelajaran di peringkat IPTA.

Janganlah YB-YB dok kelentong kaum Siam minoriti ini lagi. Mereka dah sudah boleh berfikir sendiri. Kaum Siam tidak lagi seperti dahulu, mudah sangat dikelentong oleh pemimpin-pemimpin apabila menjelang Pilihanraya Umum.

No comments:

Post a Comment