Monday, August 19, 2013

MUKHRIZ AKAN PASTIKAN ZON INDUSTRI PETROLEUM YAN (ZIPY) TERLAKSANA

Cadangan pelaksanaan Zon Industri Petroleum Yan (ZIPY) memerlukan usaha bersepadu daripada pihak yang terlibat untuk memastikannya berjaya, kata Menteri Besar Datuk Mukhriz Tun Mahathir.
  
Beliau berkata kerajaan negeri amat berminat untuk menjayakan projek bernilai berbilion ringgit itu, yang mampu memberi pulangan lumayan dari sektor minyak dan gas tetapi tidak menjangkakan kejayaan yang mudah kerana Kedah kurang pengalaman dalam industri petroleum.
  
"Kedah sebelum ini tidak pernah sinonim dengan industri minyak dan gas. Jadi, kita boleh bayangkan kita kena bina sesuatu dari tiada apa-apa kepada satu industri. Ini bukan satu perkara yang mudah untuk dilakukan," katanya.
  
Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang media sempena 100 hari pentadbirannya sebagai Menteri Besar Kedah hari ini. Selain itu, katanya terdapat beberapa perkara lain yang perlu diselesaikan terlebih dahulu, termasuk berkenaan pengambilalihan tanah, rakan pelaburan Merapoh Resources dan sumber minyak mentah, sebelum projek itu boleh dilaksanakan.
  
Malahan, kata beliau pemaju projek itu, Merapoh Resources Corp Bhd telah diminta untuk melakukan kajian kebolehlaksanaan projek berkenaan untuk mengelakkannya daripada menjadi projek "gajah putih" kelak.
  
Mukhriz berkata penambakan laut dicadangkan sebagai alternatif penyelesaian kepada projek berkenaan manakala sebuah syarikat dari China berminat untuk melabur di kawasan itu.
  
"Saya belum melihat laporan mengenai kemampuan syarikat dari China itu tetapi saya difahamkan bahawa syarikat tersebut ialah sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC). Jadi saya fikir mereka tentu mampu untuk melabur berbilion ringgit di kawasan tersebut," katanya.
  
Namun kata beliau, faktor penentu kepada projek itu adalah sumber minyak yang bakal diperoleh untuk diproses di zon industri petroleum berkenaan.     
"Sebelum ini, walaupun Iran disebut bersedia untuk membekalkan minyak mentah, itu belum cukup lagi kerana seperti yang dimaklum, Iran berhadapan sekatan ekonomi yang dikenakan oleh Amerika Syarikat (AS)."
  
"Kita tak mahu bersengkokol dengan AS tetapi pada masa yang sama susah untuk mendapatkan (perkhidmatan) perkapalan dari pelabuhan di Iran untuk sampai ke Malaysia," katanya.
  
ZIPY, yang diumumkan pada 2007, adalah hasil perancangan kerajaan negeri yang ditadbir oleh Barisan Nasional (BN) pada masa itu, yang melibatkan pembinaan kilang penapisan minyak bagi memproses minyak mentah dari Asia Barat sebelum dijual ke negara-negara di Asia Timur.
  
Kerajaan diterajui Pas, yang mengambil alih pentadbiran Kedah pada Pilihan Raya Umum ke-12 pada 2008, bersetuju meneruskan projek itu dan menukar namanya kepada Projek Hab Hidrokarbon Sungai Limau (Sulihh).
  
Namun, kerajaan negeri Pas yang mahu menggunakan kaedah lain menambak laut berbanding cadangan awal yang melibatkan pengambilalihan tanah, gagal melaksanakannya, dan mereka memberi alasan kononnya projek itu tergendala disebabkan pemaju yang dilantik menghadapi masalah teknikal dan kewangan.
  
Mengikut perancangan awal kerajaan BN, projek itu dijangka siap tahun ini dan mampu menjana pendapatan RM400 juta setahun kepada kerajaan negeri selain membuka lebih 15,000 peluang pekerjaan kepada anak tempatan.

1 comment:


  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete